Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Január 12. 08:01, péntek | Helyi
Forrás: MTI foto -pixabay

Szili Katalin: harminc éve volt a komáromi nagygyűlés

Szili Katalin: harminc éve volt a komáromi nagygyűlés

A harminc évvel ezelőtti komáromi nagygyűlés tudatosította, hogy a különböző nemzetiségűek közötti békés együttélés és törvényekkel szabályozott viszony a társadalmi béke, a jólét alapja .

Közölte Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó hétfőn az MTI-vel.

Szili Katalin felidézte: a komáromi nagygyűlésen a felvidéki magyarság 3500 legitim 1994. január 8-án az önrendelkezés alapelveit fogalmazta meg és kinyilvánította igényét a saját önigazgatásara. Közleményében hozzátette: a nagygyűlés állásfoglalása a magyarság politikai és önkormányzati jogait, a közigazgatási, területi átszervezés módját, a kívánt alkotmányos jogállást foglalta össze.

Kiemelte: az állásfoglalás leglényegesebb eleme a közösségi státusz követelése volt; annak megfogalmazása, hogy a szlovákiai magyarok magukat nemzeti közösségként definiálják. Az állásfoglalás kihangsúlyozta, hogy a magyar közösségnek joga van mind az önmeghatározásra, mind az adott államkeretek közötti, belső önrendelkezésre, amely megfelel az európai szubszidiaritás elvének.

A nagygyűlés résztvevői kimondták a többi közt, hogy a magyarság identitása védelmének érdekében az általuk jelentős számban lakott régióknak különleges jogállást kérnek. Kifejezték igényüket, hogy jogszabály rögzítse a kisebbségi önkormányzatiság rendszerét és jogkörét, és kijelentették, hogy a szlovák-magyar kiegyezés kezdeményezői kívánnak lenni a jövőben is - emlékeztetett a főtanácsadó.

Szili Katalin szerint "megállapíthatjuk, hogy harminc év távlatában is számos kérdés maradt még megválaszolatlanul". Csakis a párbeszéd során kialakított egységes, következetes fellépés vezethet el a magyarság megmaradásának, identitásának megőrzését szolgáló célok megvalósításához - olvasható a kommünikében.

"Ma is a többségi és a kisebbségi közösségeken és vezetőiken múlik elsősorban, hogy közös akarattá formálják a jogos törekvéseket, hogy a valódi kiegyezés letéteményesei lehessenek utódaink" - fogalmazott Szili Katalin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:26, péntek | Helyi

LETARTÓZTATTÁK A KIFOSZTÓKAT

Ketten elterelték a sértett figyelmét, harmadik társuk pedig elvette a pénztárcáját és a telefonját. A komáromi rendőrök kihallgatták a gyanúsítottakat.

2024. Március 17. 07:01, vasárnap | Helyi

Gazdit keres

Vakon vágyik minden érintésre és szeretetre a mentett komáromi csodakutyus, Fifi

2024. Március 09. 06:32, szombat | Helyi

Letartóztatták

Nem bírta abbahagyni a lopást, csak a rács állíthatta meg

2024. Március 01. 17:53, péntek | Helyi

Márciusban is rengeteg programmal vár a két Komárom

A két testvérváros eseményekben gazdag februárt tudhat maga mögött. A programkavalkád márciusban is folytatódik a Duna mindkét partján.