Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 30. 11:53, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - A Quimby igazi Csodaországot épít a nulladik napra

Sziget - A Quimby igazi Csodaországot épít a nulladik napra

Igazán emlékezetes eseményt akar tető alá hozni a Quimby augusztus 6-án, a Sziget fesztivál nulladik napján. A zenekart Lewis Caroll Alice Csodaországban című regénye ihlette meg a 12 órás rendezvény megszervezéséhez.

"A rajongók által az esti Quimby-koncertre megszavazott 25-ös dallista alapvetően nem meglepő, de néhány olyan szám is sok voksot kapott, amiről ezt nem gondoltuk volna" - mondta Varga Livius ütőhangszeres énekes az MTI-nek a Quimby Csodaországban fő attrakciója, a Sziget fesztivál nulladik napján a nagyszínpadon 20 óra 30 perckor kezdődő koncert kapcsán.

Kárpáti József "Dódi" trombitás, szintetizátoros kitért arra, hogy a rajongók által a közösségi oldalukon leadott szavazatok a kiindulópontot jelentik a setlisthez, egyfajta információ számukra ahhoz, miből is válogassanak.Azon a zenekar tagjai is csodálkoztak, hogy az első Quimby-albumnak számító, 1995-ben kiadott Jerrycan Dance-ről a Touch of Fall vagy a két évvel későbbi Diligramm-lemezről a Hol volt, hol nem volt sok voksot kapott. Utóbbi dal tette a szélesebb közönség számára igazán ismertté a Quimbyt, és erre készült az első videó is, Antal Nimród rendezésében.

"A mi koncertünk a 12 órás eseményfolyamnak csak egy eleme. Előtte, meg utána is belénk lehet ütközni a Sziget különböző pontjain, a mintegy húszféle program valamelyikén. Azt nem mondjuk meg előre, mikor mi fog pontosan történni, de ez adja a Csodaország igazi izgalmát" - fejtette ki Varga Livius.

"Nagyon jó valamit úgy csinálni, hogy azt másokkal közösen hozzuk létre. A Sziget fesztivál közönségének nagy része külföldi, rájuk is gondoltunk, amikor a zenei kínálatot kialakítottuk" - jegyezte meg Kárpáti Dódi.

A trombitás - aki külsőre mintha a Caroll könyvéből lépett volna ki -úgy véli, a regény igazi mestermű, és kiindulópont volt a Quimby-nap látványvilágának megtervezésekor is. "Alice személyiségfejlődése sok mindenben hasonlít arra, ahogyan eddigi története során a Quimby viszonyult az elvárásokhoz, a világ útvesztőihez".

Ami a fő programokat illeti, 16 órától indul a Kultúrvurstli színes mozgó kavalkád, amelyen minden szigetlakó részt vesz azzal, hogy belecsúszik a könyvből ismert nyúl üregébe. Az egyszemélyes francia rock and roll zenekar, King Automatic (Dódi kedvence) 16 óra 30 perctől ad műsort a VOLT Teraszon, 17 órától slam poetry versenyt rendeznek a Kuzó helyszínen (a házigazda Hugee & Zeek, a zenét Amoeba biztosítja). Ugyanitt 18 óra 45 perckor kezdődik a Rájátszás, vagyis költők (Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián) és zenészek (Kollár-Klemencz László, Beck Zoltán, Egyedi Péter) népszerű közös produkciója.

Szintén a VOLT Teraszon lép fel (17.45-től) Ian Siegal brit bluesgitáros-énekes, aki a több Quimby-tag által működő projekt, a Tom Waits-dalokat játszó Braindogs rendszeres vendége, akárcsak a tiszteletbeli magyarnak számító osztrák gitáros, Ripoff Raskolnikov, aki 19 órakor lép a Terasz színpadára.A nagyszínpadon a Quimby esti koncertje előtt a világzene sokféle ágát a punkkal és a sanzonnal vegyítő Firewater melegít be; a csapatnak a Quimbyből Dódi és Kiss Tibor igazi rajongója. A Quimby után 23 óra 15 perctől a Magic Mirror sátorban játszik a kilenctagú brit Urban Voodoo Machine, hajnali negyed 2-kor pedig a Bécsben élő, James Brown-hangú amerikai énekes, Big John Whitfield és a Vienna Soul Society ad koncertet a csodaországi nap végén.

Varga Livius az MTI-nek elmondta, hogy a Quimby őszre "babzsákos" klubkoncerteket tervez, improvizációkkal, vendégekkel. Félig kész van az új stúdióalbum is, amely előbb-utóbb megjelenik.A napjaink egyik legnépszerűbb magyar rockzenekarának számító Quimby 1991-ben alakult Dunaújvárosban, eddig tizenhárom lemezt készített; a legutóbbi Instant szeánsz címmel 2011-ben jelent meg. A zenekarban Varga és Kárpáti mellett Kiss Tibor énekel és gitározik, Balanyi Szilárd a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, Mikuli Ferenc a basszusgitárt, Gerdesits Ferenc pedig a dobokat. Nagy slágereik: Hintalógalopp, Fekete Lamoure, Autó egy szerpentinen, Halleluja, Libidó, Most múlik pontosan.

Címkék: quimby, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.