Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. November 26. 07:43, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a tartós béke illúzió

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a tartós béke illúzió

Illúziónak tartja a tartós békét, a konfliktusok és súrlódások nélküli világot a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Világgazdaság online kiadásában szombaton megjelent interjúban a honvédelem kérdését kiemelt nemzeti ügynek nevezte és közölte, hogy Magyarország már idén, egy évvel a határidő előtt teljesítette a GDP-arányos két százalékos védelmi költésről szóló NATO-követelményt.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány a külső gazdasági kihívások teremtette akadálypályán is biztosítja a Magyar Honvédség átfogó modernizációjához szükséges forrásokat.

Úgy fogalmazott: 2030-ra egy high-tech haditechnikával ellátott, jól felkészült, elkötelezett állományt szeretne látni. A szövetségeseink által is elismert és megbecsült, erős, korszerű, hivatásos és területvédelmi tartalékos komponensekből álló, 21. századi hadsereget, amely egyúttal ismeri és tiszteli a hagyományait, sőt, azokra is épít. Emellett a térség meghatározó védelmi ipari szereplőjét - fogalmazott.

A tárcavezető úgy értékelt, "súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában". Magyarország azonban a miniszterelnök vezetésével idejében felébredt "a hosszúra nyúlt, pihe-puha álomból" - közölte.

Szerinte az elhúzódó háborúk romboló hatást gyakorolnak Európa biztonságára és stabilitására.

A magyar kormány szilárdan kitart az orosz-ukrán háború kezdete óta képviselt álláspontja mellett, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások haladéktalan megindítása jelenthet kiutat - hangsúlyozta.

Az Izraelben történteket "a civilizációnk ellen elkövetett, barbár bestializmusnak" minősítette, és jelezte, hogy Magyarország kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: az ismét fellángolt izraeli-palesztin konfliktus is rámutat arra, hogy a terrorizmussal nincs békekötés, az ellenőrizetlen, tömeges migráció és a terrorizmus összefonódása egyre súlyosbodó fenyegetettséget jelent.

A kormány a kezdetektől, a 2015-ben kitört migrációs válságtól nagy hangsúlyt fektetett a problémára, és az időben meghozott döntéseknek köszönhető, hogy Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai - jelentette ki.

Ezt a biztonságérzetet erősítette a mintegy 4500 katonával és 200 technikai eszközzel, a NATO többnemzeti alakulataival együtt végzett Adaptiv Hussars 23 országos gyakorlat - mondta.

A honvédelmi miniszter szerint a csádi katonai missziót - amelyben legfeljebb kétszáz magyar katona szolgál majd a Száhel-övezetben - a "déli kihívásokkal" szembeni fellépés, az illegális migráció, a nemzetközi terrorizmus és a határokon átnyúló bűnöző- és csempészhálózatok tevékenységéből eredő kockázatok feltartóztatása indokolja.

A 2016-ban kezdett magyar haderőfejlesztési program a Magyar Honvédség számos elveszített képességét akarja visszaszerezni, és mindemellett egy teljes kultúraváltást megvalósítva megerősíti és modernizálja azt - jelezte a honvédelmi miniszter részletesen ismertetve a közelmúltban beszerzett csúcstechnológiás eszközöket. Az új technológiákhoz egy fiatal, modern szemléletű, honvédségre van szükség - mutatott rá.

Hangsúlyozta: az az ország képes az önvédelemre, amely saját hadiipari kapacitásokkal rendelkezik. Ezt szolgálja a zalaegerszegi páncélozott járműgyártás, a kiskunfélegyházai kézifegyvergyártás, valamint a várpalotai lőszer- és robbanóanyaggyár is.

A védelmi ipar ma már a magyar gazdaság motorjának új hengere - jelentette ki. Rámutatott arra is, hogy a várpalotai lőszergyár, ahol 2024 második felében indulhat el a termelés 200 új munkahelyet létrehozva, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentőségű lesz a korábbi kapacitások felélése miatt.

Szólt arról is, hogy a Panther harckocsik közös fejlesztésébe Magyarország és "a magyar mérnöki lelemény" is beszállt, a Gidrán harcjárműveknél pedig a törökökkel arról írtak alá szándéknyilatkozatot, hogy már az alapjárművet is Magyarországon, a győri Rába fogja gyártani.

A honvédelmi miniszter kiemelte: Magyarország a NATO-ban egy olyan szűk elitcsoport tagja lett, amely képes tartani a GDP-arányosan két százalékos védelmi költési arányt, és amelyet már idén, egy évvel a határidő előtt elért, a továbbiakban pedig "plafon helyett küszöbnek" tekinti ezt az arányt.

Az interjúban megerősítette: támogatják Svédország NATO-tagságát, az ügy az Országgyűlés előtt van, a képviselőkön múlik, mikor születik döntés.

Beszélt az új toborzási stratégiáról és arról, hogy csak szeptemberben mintegy 500 emberrel bővült az állomány.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, a Honvédelmi Minisztérium jelentős szerepet vállal a honvédelmi nevelésben is: a hat iskolában tanulhatnak honvédelem tantárgyat a 9. és 11. osztályosok, vannak honvédelmi táborok és Honvéd Kadét Program is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben