Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2011. December 25. 08:01, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Ne lepődjön meg, ha a két ünnep között regösökkel találkozik

Ne lepődjön meg, ha a két ünnep között regösökkel találkozik

Először tart nyitva a két ünnep között a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum, ahol a kiállítások mellett a karácsony és újév közötti népszokást felelevenítve regöléssel várják a látogatókat.

December 28-án 15 órakor Regölés a múzeumban címmel Pilipkó Erzsébet néprajzkutató, főmuzeológus tart előadást a népszokásról, amelyet a 19. században még minden településen ismertek - mondta az MTI-nek Gáspár Móna, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője.

A főleg a Dunántúlon elterjedt szokás - amely a téli napforduló ünnepének emléke - keretében 15-20 éves legények kifordított bundában, szőrkucsmába öltözve faluról falura jártak, láncos bottal nagy zajt csaptak, éneklés közben a földhöz ütögettek, a falubelieknek bőséges új évet kívántak. A vándorénekesek cserébe almát, mogyorót, diót és kalácsot kaptak. A regölést a néprajzkutató előadását követően a balatonalmádi Botorka Táncegyüttes mutatja be a múzeumban.

Gáspár Móna tájékoztatása szerint 2012-ben hat új tárlat nyílik majd a veszprémi múzeumban: januártól áprilisig a mobiltelefonok történetét bemutató tárlatot, májustól decemberig a Varázslatos porcelánvilág című kiállítást, júniustól novemberig pedig 22 magyar kortárs képzőművész kinetikus és fényművészeti bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Terveik szerint április végén a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című, szubjektív etnográfiát a középpontba állító vándorkiállítása lesz látható, míg szeptemberben a Múlt-tükör a jelennek sorozatban a gyermekáldás kultúráját mutatják be.

Címkék: regölés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 07:56, szombat | Belföld

Orbán Viktor: az EU békeprojekt, és most háború van Európában

2024. Szeptember 07. 07:55, szombat | Belföld

Tűz a Miskolctapolcai Barlangfürdőnél - Sikerült megfékezni a lángokat

Sikerült megfékezni a lángokat a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezetén, amely pénteken este gyulladt ki -

2024. Szeptember 07. 07:53, szombat | Belföld

Földrengés volt Mór közelében

Mór városától 5 kilométerre délnyugatra 2,3-as magnitúdójú földrengés volt pénteken este 18 óra 9 perckor - tájékoztatta a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-t.

2024. Szeptember 07. 07:50, szombat | Belföld

Varga Mihály szerint jók magyar gazdaság kilátásai

A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés felgyorsul - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén pénteken Nyíregyházán.