Városlista
2025. április 8, kedd - Dénes

Hírek

2011. December 27. 14:59, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Milyen virslit vegyünk szilveszterre?

Milyen virslit vegyünk szilveszterre?

Jó eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát.

Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.

Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e jogszabályoknak. A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült, s eredményeik szerint a termékek megfeleltek az előírásoknak. Két fajta virslinél ugyanakkor a hatóság érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, három típusnál pedig a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak.

Virsli kisokos:
A virsli legfeljebb 30 milliméter átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű. A fogyasztók kedvelik a füstölt terméket. Kétféle füstölés létezik: keményfa elégetésével, illetve füstaroma párologtatásával érik el az eredményt. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe. A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék – olvasható az élelmiszer-felügyelet összefoglalójában.


Az ideális virsli
Az MgSzH értékelő bizottsága az ideális, kiváló minőségű virsli kritériumait is megfogalmazta. Eszerint „a termék tökéletesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem ráncos, tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. Ha elvágjuk, egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható benne. Néhány 1-2 milliméteres ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, rágás után jól összeálló, melegen lédús, kívül-belül egyenletes világos rózsaszínű. Ízében és illatában kellemesen füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus, tiszta, minden idegen szagtól mentes.”

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szilveszter, virsli

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 08. 09:02, kedd | Belföld

Egyre többen élnek vissza a NAV nevével

Egyre többen élnek vissza a NAV nevével. A NAV a honlapján nemcsak a legfontosabb információkat teszi közzé, hanem azoknak az sms-eknek, e-maileknek a képét is, amelyekkel a leggyakrabban próbálkoznak a csalók.

2025. Április 08. 07:51, kedd | Belföld

Szlovákia a száj- és körömfájás betegség miatt ideiglenesen felújítja az ellenőrzéseket a magyar és osztrák határon

A haszonállatok egy részét sújtó száj- és körömfájás betegséggel összefüggésben Szlovákia keddtől ideiglenesen felújítja az ellenőrzéseket a magyar és osztrák határon

2025. Április 08. 07:50, kedd | Belföld

Nagy István: nincs újabb kitörés, folytatódik a védekezés a ragadós száj- és körömfájás betegség ellen

Nincs újabb kitörés, folytatódik a védekezés a ragadós száj- és körömfájás betegség ellen - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az állategészségügyi operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn Mosonmagyaróv

2025. Április 07. 07:34, hétfő | Belföld

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok, majd visszatér a tavaszias idő

A hét közepéig maradnak a fagyos hajnalok az ország egy részén, majd a hét második felében erősödik a nappali felmelegedés és a hét végén ismét 20 Celsius-fok közelében várhatók a maximumok.