Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2011. Augusztus 28. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: HírTV

Merkel nem támogatja a finnek garanciaigényét

Merkel nem támogatja a finnek garanciaigényét

Az eurózónában sem egyszerű a helyzet, várhatóan újabb huzavona alakul ki a második görög csomag körül, ha a finnek ragaszkodnának ahhoz, hogy a görögök nyújtsanak pénzügyi garanciát a lehívott hitel után.

Ez azért kellemetlen momentum, mert más országok is hasonló feltételhez kötnék a hozzájárulásukat, adott esetben például a hollandok jelezték, hogy nem tartanák rossz ötletnek a finnek felvetését. Mint ismeretes Szlovákia is keresi a kibúvót a programból.

A nagyobb országok viszont nem szívesen módosítanának a július végi megállapodáson, legalábbis Angela Merkel német kereszténydemokrata politikusok előtt arról beszélt, hogy nem támogatja a finnek javaslatát. Pedig a finnek magasra emelték a lécet, és külön szerződést akarnak kötni Athénnal, hogy a görögök nyújtsanak garanciát a hitelre. Az MTI azt írta, hogy a finn miniszterelnök egy keddi nyilatkozatában arról beszélt, hogy vagy jelenlegi formájában, vagy módosítva, de lesz különszerződés Görögország és Finnország között az euróövezeti támogatásért cserébe nyújtandó pénzügyi garanciáról. A történetben, ami tanulságos, hogy hiába a júliusi megállapodás, túl lassan őrölnek az európai malmok, és a rengeteg állam külön igényét nehéz összeegyeztetni, márpedig az idő most nagyon számít. Hitelminősítők figyelmeztettek, hogy amennyiben veszélybe kerül a görögöknek szánt második csomag elérhetősége, úgy újabb leminősítési hullám söpörhet végig az eurózóna adósságokon-írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén