Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 04. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Megfelelő a Paksi atomerőmű ellenállóképessége

Megfelelő a Paksi atomerőmű ellenállóképessége

A Paksi Atomerőmű Zrt. a 2011. október 31-i határidőig megküldte végleges jelentését az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a ”stressz-teszt” eredményeiről.

Az OAH által a fukushimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján kijelenthető, hogy a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.

Az Európai Bizottság (EB) felkérésének eleget téve Magyarországon is lezajlott az atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata (CBF), az ún. stressz-teszt. A Paksi Atomerőmű Zrt. (PA Zrt.) 2011. május 2-án kapta meg az OAH-tól azt a dokumentációt, amelynek alapján a CBF-et el kellett végeznie. A PA Zrt. a CBF előrehaladási jelentését az előírt 2011. augusztus 15-i határidőig benyújtotta az OAH-nak.

Az október 31-i határidő előtt benyújtott végleges jelentés alapján írja elő az OAH a PA Zrt. számára az atomerőműben elvégzendő biztonságnövelő intézkedéseket, valamint állítja össze a nemzeti jelentést, amelyet 2011. december 31-ig kell továbbítani az Európai Bizottság számára.

Az atomerőmű által összeállított végleges jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a Duna áradása a telephelyet – annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt – nem veszélyezteti, és a folyó rendkívül alacsony vízszintjének bekövetkeztét az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja. A vizsgált meteorológiai eredetű extrém esetek nem okozhatnak számottevő kárt a létesítményben. Az elemzés kitért az áramellátás és a hűtővíz-ellátás esetleges pótlására is. E szerint az áramellátás vagy hűtővíz-ellátás kimaradása esetére a reaktorok hűtéséhez a rendelkezésre álló tartalékok elegendőek.

A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményei azonnali beavatkozást nem tesznek szükségessé a paksi atomerőműben. A biztonság további növelése érdekében ugyanakkor a CBF jelentésében a PA Zrt. további javító intézkedésekre tesz javaslatot. Ezek közé tartozik a földrengésre eddig nem minősített, közvetlen biztonsági funkcióval nem rendelkező épületek minősítése és szükség szerinti megerősítése, a rendelkezésre álló tartalékok növelése és a meglévő helyreállítási lehetőségek hatékonyabb kihasználása érdekében a kezelési utasítások módosítása, további, nagyobb teljesítményű dízelgenerátorok telepítése, valamint alternatív hűtővíz-utánpótlási lehetőségek biztosítása.

A javító intézkedések megvalósítását követően a villamos betáplálás és a végső hőelnyelő tartós elvesztése csaknem lehetetlenné válik, a súlyos balesetek esélye pedig még a jelenlegi rendkívül kis értékhez képest is tovább csökken.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során