Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 26. 14:17, hétfő | Sport
Forrás: mno

„Iszonyatosan nagy hős”: egyedülálló tettet hajtott végre a magyar kenus

„Iszonyatosan nagy hős”: egyedülálló tettet hajtott végre a magyar kenus

A tervezettnél hetekkel korábban ért partot Antiguán az Atlanti-óceánt kenuval átszelő Rakonczay Gábor. „Iszonyatosan nagy hős” – mondta a felesége.

A Szólóvitorlázás Facebook-profil hétfő hajnalban adta hírül, hogy a magyar kenus 61 nap után kikötött Antiguán. Ez egyben azt jelenti, hogy Rakonczay Gábor új világrekordot állított fel: ő az első, akinek sikerült egyedül, segítség nélkül átkelnie az Atlanti-óceánon kenuval, ráadásul hihetetlen rövid idő alatt.

A 2011 decemberében nekivágó kalandor eredetileg azt tervezte, hogy 100 nap alatt szeli át a tengert a Fa Nándor által megépített, Vitéz névre keresztelt kenuval. Portugáliából indulva érintette a Kanári-szigeteket, majd onnan közelített Antigua felé, a táv 6400 kilométer. Mint megírtuk, február első napjaiban Rakonczay Gábor hajóját többször is felborította egy hatalmas hullám, és elázott a műholdas telefonja. Innentől kezdve felesége, Viktória nem tudott kapcsolatba lépni vele.

Néhány nappal később mentőakció indult az eltűnt kenus keresésére: Szeremley Huba és kis csapata Rakonczay tervezett útvonalán kezdte meg útját egy vitorlással február végén, de nem találkoztak a Vitézzel. A legutóbbi információk arról szóltak, hogy a magyar kenus elérte Guadelope szélességi fokát, és hamarosan kihasználhatja a déli-egyenlítői áramlást. Hétfő éjjel érkezett a hír, hogy Gábor sikeresen teljesítette a távot, és partot ért a francia szigeten.

„Szia, Gábor vagyok”

Mint a kenus felesége, Rakonczay Viktória a TV2 Mokka című műsorában hétfő reggel elmondta, éjfél körül kapta a hívást a férjétől, aki egy műholdas telefonról hívta az öbölből. „Szia, Gábor vagyok” – hallotta a vonal másik végéről, mire meg sem tudott szólalni. „Nagyon kemény dolgokon ment át, iszonyatosan nagy hős. Mindig bíztam benne, biztosan tudtam, hogy túléli” – mondta Rakonczay Viktória.

Egy nappal azt követően, hogy utoljára beszéltek, felborult a zárt hajó, a tőkesúly felfelé állt és a szellőzőn folyt be a víz – idézte fel férje beszámolója alapján Rakonczay Viktória a kenus eltűnésének körülményeit. Ki kellett mennie, ekkor viszont a Vitéz teljesen megtelt vízzel. Próbálta a tőkesúlyt rángatni, de csak egy nagy hullámnak köszönhette, hogy sikerült visszafordítania a hajót. A betóduló víztől viszont mindene tönkrement.

Bár férje ezt követően nyolc hajót is látott, egyikük sem ment oda. Nem vették észre, vagy nem foglalkoztak vele – tette hozzá a Rakonczay Viktória.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.