Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Augusztus 06. 06:00, szerda | Belföld

Eladom a garázsom, milyen adó és illeték terheli?

Eladom a garázsom, milyen adó és illeték terheli?

Milyen adó, illeték vagy egyéb anyagi kötelezettségekkel számolni, ha például egy garázst adunk el? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu szakértője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
2003-ban vásárolt, saját tulajdonomban lévő 19nm nagyságú garázsomat eladom.
Az eladás után milyen adó, illeték vagy egyéb anyagi kötelezettségekkel számolhatok?

Köszönettel
2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Nem lakóingatlan értékesítése esetében illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik, mivel a vagyon megszerzője az illeték fizetésére kötelezett.
19. § (1) A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke - ha a törvény másként nem rendelkezik - a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4%, ingatlan, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése esetén ingatlanonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.
27. § (1) A vagyonszerzési illetéket a szerző fél köteles megfizetni.
(2) A 18. § (2) bekezdésének h) pontján alapuló illetékkötelezettség esetén a 18. § (4) bekezdésének a)-c) pontjaiban felsorolt személyek kötelesek az illetéket megfizetni a 19. § (5) bekezdése szerint a tulajdonukban lévő vagyoni betét alapján számított illetékalap után.
(3) Az illeték megfizetéséért felelősök körére egyebekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadóak azzal az eltéréssel, hogy az öröklési illeték megfizetéséért az örököstárs egyetemleges felelőssége nem állapítható meg.
Személyi jövedelemadó tekintetében viszont, mint jövedelmet képező bevétel után keletkezhet adó fizetési kötelezettsége. Ennek mértéke nagyban függ a értékesítési ártól, a szerzési értéktől és a birtokban tartási időtől. Az Ön jövedelme tehát nem az eladási ár lesz, hisz azt csökkenteti a beszerzés költségeivel, a vételárral és egyéb kapcsolódó költségeivel (értéknövelő beruházás).
Az így kapott összeget arányosan csökkentheti a törvényben meghatározott mértékű kulccsal.
Amennyiben az ingatlant 2003-ban szerezte, akkor az ön által számított összeg 40%-át kell csak figyelembe vennie.
Az így kapott adóköteles jövedelem után 16% a fizetendő adó.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.