Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 02. 07:20, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Brit felmérés: a leggazdagabb 10 százalék ötször vagyonosabb, mint a legszegényebb 50 százalék

Brit felmérés: a leggazdagabb 10 százalék ötször vagyonosabb, mint a legszegényebb 50 százalék

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb felmérése szerint a brit háztartások leggazdagabb tíz százalékának nettó pénzügyi és ingatlanvagyona ötszörösen haladja meg a legszegényebb 50 százalékét.

Az ONS csütörtökön ismertetett, kétévente összeállított országos vagyonleltára (Wealth and Assets Survey) szerint a 2016 júniusában zárult 24 hónapban 15 százalékkal 12 778 milliárd fontra (4 500 000 000 000 000 - 4,5 milliószor egymilliárd - forintra) nőtt a brit háztartások összesített vagyonértéke.

Az egymillió fontnál nagyobb vagyonú brit háztartások száma 3,6 millió volt a vizsgált időszak végén, 29 százalékkal több, mint az előző kétévi felmérésben.

A mostani vizsgálat kimutatta azt is, hogy a háztartások legtehetősebb tíz százalékáé volt a teljes brit háztartási vagyonérték 44 százaléka, csaknem 5600 milliárd font. A legszegényebb 50 százaléknak 1118 milliárd font összvagyona volt; ez a teljes háztartási vagyontömeg 9 százaléka.

Az ONS számításai szerint ahhoz, hogy egy brit háztartás bekerüljön a leggazdagabb egy százalék csoportjába, legalább 3,23 millió font vagyon kell. A háztartások legszegényebb tíz százaléknak viszont legfeljebb 14 100 font vagyona van.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a brit háztartási szektor teljes adósságállománya 1230 milliárd font, ebből 1120 milliárd font az ingatlanhitel.

Egy másik, nemrégiben ismertetett elemzésben a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága, a Financial Conduct Authority (FCA) 13 ezer fős lakossági mintán elvégezett vizsgálat alapján kimutatta, hogy jelenleg 4,1 millió brit - a felnőtt lakosság 8 százaléka - él súlyos pénzügyi szükséghelyzetben.

Az FCA kritériumai szerint ez azt jelenti, hogy e csoport tagjai az elmúlt fél évben három vagy ennél több hónapban nem tudták törleszteni esedékes hitel- és közműtartozásaikat.

A felmérés kimutatta azt is, hogy 6,5 millió britnek semmiféle készpénz-megtakarítása nincs.

Az FCA vizsgálata szerint ebben a helyzetben a felnőtt brit lakosság 10 százalékának - 5,1 millió embernek - már az is közvetlen fizetési problémát okozna, ha havi ingatlanhitel-törlesztési kötelezettsége 50 fontnál (18 ezer forintnál) kisebb mértékben emelkedne.

A pénzügyi tanácsadási kiadványok publikálására szakosodott Moneywise kiadó becslése szerint a változó kamatozású ingatlanhitelek éves törlesztési terhe a Bank of England - a brit jegybank - alapkamatának tavaly novemberben bejelentett 0,25 százalékpontos emelése nyomán akár 200 fonttal (több mint 70 ezer forinttal) is nőhet.

A Bank of England tíz év után először emelte alapkamatát, 0,25 százalékról a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra.

Az ingatlanhitel-törlesztési kötelezettségekkel terhelt csaknem 10 millió brit háztartás fele most először élt át jegybanki kamatemelést.

Címkék: brit, felmérés, vagyon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése