Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Az EMA emlékezetető oltást javasol a Janssen vakcinájából

Az EMA emlékezetető oltást javasol a Janssen vakcinájából

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltás beadását javasolja a Janssen gyógyszeripari vállalat egydózisú, koronavírus elleni vakcinájából

- közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség szerdán.

Az uniós gyógyszerügynökség közleményében azt írta: Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) szerint a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat oltóanyaga emlékeztető adagjának beadása legalább két hónappal az első adag után fontolható meg a 18 éveseknél, vagy a náluk idősebbeknél.

Közölték azt is, hogy a Janssen-vakcina más oltóanyaggal kombinálva is beadható. A Janssen emlékeztető adagja az EU-ban engedélyezett mRNS-vakcinák egyikének, a Pfizer/BioNTech vállalatok Comirnaty nevű, vagy a Moderna vállalat Spikevax nevű koronavírus elleni oltóanyaga két adagjának beadása után adható, szintén két hónappal az előző oltást követően.

A mellékhatások között trombózis kockázata az emlékeztető oltást követően nem ismert - tették hozzá.

Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a Janssen oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

A brüsszeli testület 2020. október 8-án kötött megállapodást a vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével.

A Janssen oltóanyaga arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Címkék: janssen, oltás, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése