Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 28. 08:59, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A lengyel kulturális miniszter felszámolási eljárást indított a közmédia ellen

A lengyel kulturális miniszter felszámolási eljárást indított a közmédia ellen

A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter úgy döntött, hogy felszámolási eljárást indít a közszolgálati média ellen - ezt maga Bartlomiej Sienkiewicz jelentette be szerdán X közösségi felületén.

"Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy felszámolási eljárást indítok a Lengyel Televízió, a Lengyel Rádió és a PAP hírügynökség korlátolt felelősségű társaságok ellen - olvasható Sienkiewicz bejegyzésében.

A miniszter szerint a közmédia társaságainak felszámolási eljárás alá helyezése lehetővé teszi azok "szükséges átalakítását", és elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának, melyre a pénzhiány miatt kerülne sor. Az eljárás bármikor felfüggeszthető - tette hozzá.

Marcin Mastalerek, Andrzej Duda államfő kabinetfőnöke úgy ítélte meg: Sienkiewicz lépése a kormányzó erők "teljes tehetetlenségét bizonyítja, miután nem találtak semmilyen törvényes módszert" a közmédiát működtető társaságok vezetésének leváltására.

A lengyel alkotmánybíróság december közepén előzetes intézkedést adott ki, amelynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától. Az intézkedést a testület az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára reagálva adta ki. Ennek megvitatását a bírói testület január 16-ára tűzte napirendre.

Donald Tusk kormányfő szerda délutáni sajtóértekezletén bejelentette: az államfői vétó miatt kormánya újabb tervezetet készít a médiára vonatkozó kiegészítő költségvetési törvényről, és új médiatörvényt is előkészítenek. A közmédiát a költségvetési tartalékokból fizetik majd, nem pedig államkötvényekből, mint eredetileg tervezték.

Sienkiewicz a múlt héten egy parlamenti határozatra és a kereskedelmi társaságokról szóló törvényre hivatkozva felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, és újakat nevezett ki helyettük. Egyben új felügyelőbizottságokat is felállított. Az államfő és a PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék lebonyolításának módját. A lengyel közmédiát felügyelő, 2016-ban létrehozott Nemzeti Médiatanács, amelyben többségben vannak a PiS által jelölt tagok, kedden saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A PAP leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz eddig nem írta alá lemondását. Piotr Glinski volt kulturális miniszter kedd este közölte: Surmacz ötszáz külföldi újságíróhoz levelet intézett, melyben leírja, hogy a jelenlegi kormány "törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban".

Marek Blonski, a Sienkiewicz által kinevezett új vezérigazgató kedd éjjel kiadott nyilatkozatában viszont "újságírók terrorizálásával" vádolta meg a PiS képviselőit, akik hatáskörük keretében végzett ellenőrzés címén rotációs ügyeleteket tartanak a PAP székházában.

A PiS bizalmatlansági indítványt nyújt be Sienkiewicz ellen "a közmédia erőszakos átvételére tett kísérlet miatt" - jelentette be szerdán Mariusz Blaszczak, a párt frakcióvezetője, volt nemzetvédelmi miniszter. A PiS politikusai szerdán képviselői ellenőrzéseket indítottak a kulturális és örökségvédelmi minisztériumban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése