Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 09. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Fotó: (MTI/EPA/Erwin Scheriau)

A franciák megosztottak a bevándorlást illetően egy felmérés szerint

A franciák megosztottak a bevándorlást illetően egy felmérés szerint

A franciák megosztottak a bevándorlást illetően: több mint kétharmaduk szerint a menekülteket be kell fogadni, ugyanakkor majdnem ugyanennyien úgy vélik, hogy túl sok bevándorló él az országban

- derül ki egy csütörtökön közzétett felmérésből. A BVA közvélemény-kutatóintézet január 26. és február 2. között 1101 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült felmérése arra is rávilágított, hogy a bevándorláshoz való viszonyulásban nagyon erősen jelentkezik a jobb-baloldali megosztottság.

A megkérdezettek 65 százaléka szerint "Franciaországnak be kell fogadnia a menekülteket, akik azért kérnek menekültstátuszt, mert a hazájukban üldözik őket". Húsz évvel ezelőtt még tíz százalékkal többen gondolták ezt, s a francia társadalom 63 százaléka úgy érzékeli, hogy "túl sok bevándorló él jelenleg" az országban.

A felmérés három nagy, körülbelül egyelő méretű csoportot állapított meg.

A bevándorlással szemben a franciák 35 százaléka "nyitott": elsősorban a nagyvárosokban élő diplomás fiatalok érzik úgy, hogy "nincs túl sok bevándorló" Franciaországban.

A "visszafogottak" (35 százalék) csoportjába sorolta a felmérés azokat, akik szerint túl sok a bevándorló Franciaországban, de a menekülteket be kell az országnak fogadnia. Ide elsősorban inkább vidéki városokban élő, idősebb emberek, elsősorban nők tartoznak.

A "elutasítók" 30 százalékába, akik szerint túl sok a bevándorló és a menekülteket nem kellene befogadni, elsősorban kevésbé képzett férfiak tartoznak, akik kisebb településeken élnek.

Franciaországban tavaly mintegy 100 ezren nyújtottak be menekültkérelmet és 36 százalékuk kapta meg a menekültstátuszt. A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió bevándorló élt, s a lakosság egynegyedének volt legalább az egyik nagyszülője bevándorló.

A bal-jobboldali megosztottság elsősorban a migránsok befogási körülményeinek megítélésben jelentkezik a felmérés szerint. A franciáknak 55 százaléka véli úgy, hogy általában megfelelően fogadja őket az ország. A radikális baloldali Lázadó Franciaország szavazóinak azonban csak 27, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front táborának 87 százaléka gondolja ezt.

A franciák 52 százaléka szerint egyébként a migránsok életkörülményei "elfogadhatatlanok" és 57 százalékukat nyugtalanítja is a kérdés, a közvélemény-kutatók szerint sokkal inkább humanitárius, mintsem közbiztonsági szempontból.

Emmanuel Macron államfő bevándorlási politikájával a franciáknak alig 37 százaléka elégedett: a baloldali választók szerint nem elég humánus és büntetőjellegű, a jobboldaliak szerint viszont nem elég szigorú.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése