Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2013. Április 17. 12:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A férfiak csak feleannyira tudnak a nők szeméből olvasni, mint a férfiakéból

A férfiak csak feleannyira tudnak a nők szeméből olvasni, mint a férfiakéból

A férfiak csak feleannyira képesek a nők tekintetéből érzelmeket kiolvasni, mint a férfiakéból, ráadásul agyuk lustább is a női szemek dekódolásához - fedezték fel német kutatók.

A Bochumi Egyetemi Kórház tudósai Boris Schiffer vezetésével 22 férfi agyi reakcióit vizsgálták mágneses rezonanciával (MRI). Az alanyok 21-52 év közöttiek voltak. 36 szempár fotóját mutatták fel nekik, 18 nőét és 18 férfiét. Az alanyoknak meg kellett sejteniük, hogy az egyes tekintetek milyen érzelmeket tükröznek. A fotókon pozitív, semleges és negatív érzelmet közvetítő szempárok voltak.
Az eredmény: az alanyok tanácstalanabbak voltak női tekintet láttán, mint férfién, ráadásul agyuk érzelmi központja kevésbé élénken reagált, nem fokozódott annyira a véráramlás a területen, mint férfi tekintet esetén.
A kutatók a jelenségre - hogy a férfiak jobban tudnak olvasni férfiak, mint nők tekintetéből - csak feltételezett magyarázattal tudnak szolgálni. Egészen a régmúltba nyúlnak vissza, és a férfiak eltérő evolúciós fejlődését hozzák fel lehetséges okaként annak, hogy miért érzéketlenebbek a női érzelmekkel szemben.
"A férfiaknak jutott a főszerep a területért vívott harcokban, fontos lehetett, hogy férfi ellenfelük szándékát és várható tetteit gyorsan felismerjék, meg tudják jósolni" - írják a kutatók tanulmányukban, amely a PLOS ONE című tudományos folyóiratban jelent meg.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 09:33, szerda | Belföld

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Orbán Viktor: Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztjük a Liszt Ferenc Repülőteret

Párizsban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Notebaert, a Vinci Concessions vezérigazgatója - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden.

2024. Június 26. 07:43, szerda | Belföld

Mándoki Soulmates koncert -Budapest

Örömmel jelentjük be, hogy Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika.

2024. Június 25. 06:00, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: a paksi bővítés teljes és általános mentességet kapott a szankciós intézkedések alól

Sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható