Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Október 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

A brit nők fele, a férfiak egyötöde esik áldozatául szexuális zaklatásnak a munkahelyén

A brit nők fele, a férfiak egyötöde esik áldozatául szexuális zaklatásnak a munkahelyén

A brit nők felét, a férfiak egyötödét éri szexuális zaklatás valamilyen formában a munkahelyén, vagy az általa látogatott oktatási intézményben\"

- derült ki a BBC Radio 5 megbízásából készült felmérésből, amelyet a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein amerikai filmproducerrel kapcsolatos, egyre gyűrűző botrány nyomán készítettek el.

A ComRes közvélemény-kutató cég által készített felmérés több mint kétezer brit felnőtt bevonásával készült - írta a BBC News.

Az eredmények szerint a megkérdezett nők 53 százaléka, a férfiak 20 százaléka - vagyis a válaszadóknak összesen a 37 százaléka - tapasztalta már meg a szexuális zaklatás valamilyen formáját a nem helyénvaló megjegyzésektől kezdve a tényleges szexuális erőszakig a munkahelyén, vagy oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők 63 százaléka, a férfi áldozatok 79 százaléka mondta, hogy nem jelentette a történteket. A válaszadók több mint negyede volt már illetlen tréfák és incselkedések áldozata, és minden hetedik megkérdezett személyt érintettek már illetlenül a munkahelyén, vagy az általa látogatott oktatási intézményben.

A zaklatáson átesett nők közül minden tízediket szexuális erőszak ért.

A nők 30 százalékát, a férfiak 12 százalékát a főnökük, vagy más vezető beosztású személy részéről ért zaklatás és minden tizedik nő mondta, hogy a történtek a munkahelye, vagy az iskolája elhagyásához vezettek.

Az Exeteri Egyetem munkatársaként dolgozó Manuela Barreto szerint számos oka lehet, hogy az emberek miért nem jelentenek egy-egy ilyen esetet. A professzor szerint az áldozatok például úgy érezhetik, hogy a zaklatás "finom", vagy épp humoros formában történt. Hozzátette, amikor azonban egy eset nagy figyelmet kap a médiában, akkor a helyzet megváltozik, mert mindenki számára jobban kirajzolódik, hogy mi is minősül szexuális zaklatásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik